Författare

Göran Rosenberg

Som skribent är Göran Rosenberg en av Sveriges ledande intellektuella. Verksamheten spänner över vida fält. Författare till böcker i många genrer, däribland Augustprisvinnare med boken om fadern; ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Journalist i TV, tidningar och radio i snart ett halvsekel. Sina erfarenheter och kunskaper delar han nu med sig i en personlig bok om journalistik. (foto Mattias Ahlm)

Sven Westerberg

Han är eftertänksamhetens mästare inom Deckargenren. Sven Westerberg, född 1945, är också en av få svenska spänningsförfattare som framgångsrikt lyckats introducera två olika huvudpersoner i separata bokserier: spionchefen Lennart Brask och sedan rättspsykiatern Hanna Skogholm. Flerfaldigt nominerad till bästa svenska deckare och segrare med den gåtfulla titeln Guds fruktansvärda frånvaro!

Karin Alfredsson

Med sin serie om kvinnoläkaren Ellen Elg mutade Karin Alfredsson omedelbart in sitt eget revir i den svenska spänningslitteraturen: utsatta kvinnor i olika delar av världen. Karin Alfredsson, med lång erfarenhet som internationellt verksam journalist och biståndsarbetare, har alltid engagerat sig i frågor kring kvinnors villkor. Hon vet vad hon talar om. Beskrivningen av verkligheten är upprörande, men i romanerna kan de utsatta slå tillbaka mot förtrycket, med Ellens hjälp. Karins 5 deckare om Ellen Elg ges ut under 2017.

Jonas Gummesson

Född 1960, tidigare reporter på Aftonbladet och TV4, numera på SvD. En av de där murvlarna som aldrig viker ned sig och även författare till en kontroversiell bok om Olof Palme. Här på Mai Linh är han medförfattare till en bok tillsammans med Thomas Kanger, ”Kommunistjägarna”, nu återutgiven från tiden då den politiska övervakningen fortfarande var analog.

Mikael Timm

Mikael Timm har inget porträtt på sin hemsida och syns bara som en skugga på Facebook. Men han är närvarande i det tiotal böcker han skrivit, både sakprosa och skönlitteratur. Bland sakprosan märks essäer om konst och film och biografierna om Evert Taube och Ingmar Bergman. Hans första e-bok var Söderns Sötma, en självbiografisk reseberättelse från Mississippi och Louisiana. Han har dessutom skrivit pjäser och filmmanus och regisserat radiodrama och dokumentärfilm. Hörs ofta som kritiker och essäist i radions P1.

Helene Tursten

Det blev succé direkt för Helene Tursten! Debuten med Den krossade tanghästen 1998 såldes, filmades och översattes i oanad omfattning. Sedan fortsatte det med allt fler deckare, som mötte samma givmilda öde. Född 1954, bosatt i värmländska Sunne, är Helene Tursten en av pionjärerna i vågen av kvinnliga deckarförfattare. Mai Linh förlag ger nu ut hennes sex böcker om kriminalinspektör Irene Huss i Göteborg.

Lars Weiss

Han har nog gjort allt inom media; reporter, utrikeskorrespondent, chef, styrelseordförande – you name it! Och Lasse Weiss har därtill en utpräglad litterär ådra, med sju böcker hittills. Senast den gripande skildringen om sin sorg efter den förolyckade sonen Jonas i boken I saknadens tid, utgiven på Lasses huvudförlag Bonniers. Mai Linh förlag ger nu ut hans två romaner om svenskar i Chicago; Iskarlen och Trasdockan, och Järnmannen och pansarbilen. (foto Sofia Runarsdotter)

Åke Edwardson

En av deckargenrens verkliga storsäljare. Åke Edwardson, därtill med episka romaner och ungdomsböcker i sin litterära produktion. Med sin huvudperson Erik Winter har han inte bara nått den stora publiken med sina böcker, utan även i TV. Översatt och populär i många länder, förstås. Född 1953 i Småland, bosatt i Göteborg, med Bonnier och Leopard som huvudförlag. Mai Linh förlag ger ut hela hans tio delar långa serie Winterdeckare. Två av dem har vunnit Svenska deckarakademins stora pris! Under våren 2017 ges också de två böckerna om föregångaren till Winterserien, om privatdeckaren Jonathan Wide. (foto Anders Deros)

Åke Smedberg

Novellkonstens svenska mästare, det är Åke Smedberg. Med samlingen Hässja regnade de litterära priserna över honom, bland annat Ivar-Lo-priset. Men så skakade han om deckaretablissemanget med en kriminalroman; Försvinnanden, som fick deckarakademins debutantpris och tyska förläggare att öppna den stora plånboken för rätten till en översättning. Boken blev inte oväntat en stor kritiker- och publikframgång såväl i Sverige som internationellt. Född 1948, bosatt i Uppsala, och med Bonniers som huvudförlag. Mai Linh förlag ger ut hans tre deckare som e-böcker. Start med  Försvinnanden, förstås!

Peppe Engberg

Få klår nog Peppe Engberg när det gäller att formulera en träffsäker one-liner! Denna förmåga att se det väsentliga i tillvaron har fört honom genom en lång karriär som chefredaktör, krönikör och analytiker i olika mediakonglomerat. Född 1948 har han också hunnit få stora journalistpriset. Alltför få böcker har det dock blivit under åren, men nu börjar han ta skadan igen. Den nya boken är egensinnig, rolig, lärorik för den som vill veta mer om sådant som de inte visste att de ville veta mer om. Konstnär är han därtill, med egen ateljé och med egen stil; en engbergare känner man igen!